Nominees

Tesseract Stairs

Tesseract Stairs

The fundamental objective for the Tesseract Stairs was to challenge the socially-accepted normality of using a staircase only for vertical egress. The concept of non-linear egress was developed and became a major design motivation, as it theoretically eliminates a prescribed use of the stairs, allowing the user to traverse and explore a staircase as they see fit. By nature, a "tesseract" is a four-dimensional object consisting of cells rather than simple surfaces, which we saw applicable to our concept of non-linear egress as it relates to architectural design. Our focus was to integrate program and non-linear egress into the geometry of the tesseract, so it could become a potential place for social engagement and self-reflection. The tesseract concept manifested itself into an octahedron cell configuration. For a creative work environment, we believe the design of seating areas and places in which social interaction may occur is absolutely crucial for a healthy work ethic. The final design of the Tesseract Stairs takes precedent from the socially-engaging interior environments of Silicon Valley tech companies, such as Google and Linkedin. These tech company headquarters offer a spectrum of different collaborative space types and configurations, which stimulate interaction among their employees, and allows for a very progressive work environment.

Name:SIMAXIOM
Profession:Design team
Description:SIMAXIOM Productions, United States