Novartis, one of the world’s major suppliers of pharmaceutical products, demanded a monumental staircase for their headquarters in Rueil-Malmaison, France. The design would have been significantly compromised if there had been even the smallest variation in the final geometry, or the surfaces of the FSC-certified wood veneer soffit. The contractors selected EeStairs because of our unique ability to fabricate steel and wooden elements in a single, quality-controlled production facility.

The 8-tonne staircase rises in a single helical curve which then straightens in a long cantilever which connects to the mezzanine level. The precision and strength of the structure meant that it required only two fixing-points – one at the base, and one where it joins the mezzanine structure. The staircase’s steel structure was made in four segments, which were erected in two days by the EeStairs site team.

The collaboration between EeStairs / Quadri Fiore Architecture was a success in the realization of the monumental staircase in the lobby of the Novartis headquarters. This unique staircase required advanced expertise and an innovative view of the design, which EeStairs has brilliantly demonstrated. The agreement and the exchanges were constructive throughout the process and ensured that the construction deadlines were respected.

- Quadri Fiore Architecture