The staircase in the reception area of this London asset management company presented a heavyweight challenge – literally. The stairs, with a steel structure, were not only wide, but got wider at the second rest-landing to form a bridge to offices at the mezzanine level. So, the staircase, with timber treads, glass balustrades and solid timber handrails, is extremely heavy and required steel posts concealed in a bronze-painted slab to support the second rest-landing.

There was another unusual challenge: no ground floor access for EeStairs installation team. Which meant they had to improvise. Their solution was to bring sections of the stairs into the building using the loading-bay and goods lift, and then install the stairs – which were fitted with lifting-eyes – from the top landing downwards, using a manoeuvrable A-frame gantry.

But none of this structural ‘grunt’ is now evident. Instead, the eye is drawn to the carefully matched, visually satisfying wood veneers on the stringers and soffit – the latter conceals a fire sprinkler system fitted to the underside of the stairs.